ADK divers

Wist je dat het stadion bereikbaar was via 4 ingangen ( 1 ingang Liersesteenweg, 2 Ziekebeemd en 1 aan de Kleine Nieuwendijk) zoals te zien is op deze foto midden jaren ’40. Zie ook ‘Achter de goal’.

 • Begin 1929 Voorzitter Dessain vraagt aan de stad Mechelen om het huidige smal straatje aan te leggen via de Liersesteenweg. Zoals je kan waarnemen op het plan is de aanvraag ingediend om de weg te laten doorlopen diagonaal door het a-veld. Het nut ervan is ons een raadsel.

 • Seizoen 1969-’70 De houten verlichtingspalen rond het oefenveld worden vervangen door 2 volwaardige lichtpalen met 16 lampen.

De nieuwe lichten op het oefenveld tijdens de match RFC Malinois – KRC Mechelen 0-0 op 15 maart 1970

 • Seizoen 1973-’74 Plaatsing eerste lichtinstallatie rond het a-veld. Met de opkomst van de mobiele telefonie, vijfentwintig jaar later, zullen zowel Proximus als Mobistar een lichtpaal huren om er hun zendmasten op te plaatsen.

 

 • Februari 1975 De laatste soldaten verlaten de Baron Michel kazerne. Deze kazerne met vele open plaatsen zal tijdens de topjaren dienst doen als parking voor de supporters. Je wagen achter laten te midden van een verlaten kazerne… Imposant.

 

Wist je dat het water voor de besproeiing van het hoofdveld, van 35 meter diep komt? Via een leiding net naast het veld, wordt er water naar boven gepompt. De opening is goed verborgen onder een lapje kunstgras.

 • 1987 KVM krijgt van ‘Testaankoop’ een gele kaart bij een groot stadiononderzoek. Volgens TA kunnen ‘de buitenmuren worden verbeterd’… dit probleem wordt nooit aangepakt.

 • 1989 Om het stadion uit te breiden, koopt de club gronden achter de staantribune (bijna 39 are) en rechts achter het oefenveld in augustus van dat jaar (zie artikel ‘de droom van een (ver)nieuw(d) stadion’). Deze gronden behoorden toe aan de heer Lettanie die vooral akker en serres had staan.

Wist je dat de ‘Zieke Velden’, zo noemen de oefenvelden, een beek had? Ze is toe gemaakt maar je ziet ze nog perfect liggen en het is er moerassig als het geregend heeft.

 • 1991 Historisch moment: de Baron Michel Kazerne (gebouwd in 1889 -1898) wordt afgebroken.

Pascal de Wilde net na het ontslag van Ruud Krol in 1989. Op de achtergrond de Baron Michel Kazerne

De Baron Michelkazerne, die bij de aanbesteding in 1889 voor een vooropgesteld bedrag van 46.010 Bef werd gebouwd, schreef voor naar schatting 74.000 rekruten, gespreid over 77 jaar geschiedenis. Het op 8 jaar tijd opgetrokken gebouwencomplex van 1,5 hectare telde ongeveer 15 miljoen bakstenen en duizenden tonnen ijzer. De afbraak van het gebouw werd op 1,5 jaar gerealiseerd.

De Baron Michel Kazerne in 1995, enkele maanden later begint Telenet met de bouw.

 • 1993 Een op 8 meter hoogte geplaatste container, tussen de hoofdtribune en seats, dient als commandopost voor de politie. Hier wordt de coördinatie geregeld voor de politiediensten en worden de supporters met camera’s in het oog gehouden. Met de opbrengst van Euro 2000 krijgt elke eersteklasser gesofisticeerde camera’s die in het stadion worden opgehangen en die ondertussen al meerdere malen vervangen zijn. De container zal vanaf juli 2016 dienst doen als regiekamer voor de verschillende LED-boards in het stadion.

Wist je dat via 9 camera’s de supporters in het oog worden gehouden? Ze kunnen perfect inzoemen tot op het gezicht.

 • 1996 Afwerking bouw Telenet.
 • September 1996 De dug-outs die sinds 1966 in de grond waren verwerkt, zijn nu terug bovengronds. Vele jaren later verft men de banken: die van Malinwa in geel-rood, van de opponent: grijs.

 • Seizoen 2000-2001 De klassieke tweeters worden vervangen door volwaardige luidsprekers.

 

 • September 2004 Er staat nu een drankverkooppunt/ tuinhuis tussen de hoofdtribune en tribune 3, aan parking Telenet. Na 1 seizoen verhuist dit verkooppunt naar de hoofdingang.
 • Juli 2005 De hekken rond het veld worden afgebroken. Er is nu slechts nog een onderscheiding tussen de 2 supportersclans. Het KV- bestuur kondigt aan dat dit een proefproject is. De palen blijven staan zodat men, als het echt moet, de hekken meteen terug kan plaatsen.
 • 2006 Telenet breidt fors uit.
 • 2006 De staan- en hoofdtribune worden behandeld tegen betonrot.

 • Seizoen 2007-’08 KV promoveert weer naar eerste klasse. Het eisenpakket van Belgacom is duidelijk: de lichten krijgen een versterkte capaciteit, er worden op 3 plaatsen podiums gemaakt voor de camera’s (zie ‘hoofdtribune’), waaronder 1 bovenop de ijzeren tribune ( zie ‘achter de goal’). De pers krijgt een vernieuwde perstribune (zie ‘hoofdtribune’).
 • 2007 Er wordt nu een heuse feesttent naast het oefenterrein neergepoot. Die doet dienst als kantine voor de supporters van de staantribune.

 

 • In september 2007 wordt naast het kleine ‘tuinhuis’ aan de hoofdingang, een groter exemplaar gezet, bijgenaamd ‘De Villa’.

 

 • 1 maart 2008 Een stormwind blaast een muurtje omver van het straatje Liersesteenweg richting tribunes.

Wist je dat sinds 2010 in twee grote koelcellen en een gekoelde ruimte alle dranken en biervaten koud worden gehouden?

Zo smaakt een pint op de Malinwa altijd beter!

 • Seizoen 2010-’11 Net zoals elke Pro League ploeg wordt ook KV Mechelen verplicht om veldverwarming te plaatsen. Men vangt meteen de werken aan na het einde van dat seizoen. De totale kost komt op 300.000 euro. Per dag dat de installatie moet draaien, kost dit de club 500 euro, jaarlijks een meerkost van 65.000 euro.

 • 2013 Drie extra lichten op de hoofdtribune moeten de lichtmasten ondersteunen in het geven van extra ‘lux’.
 • 2014  Omdat meer en meer supporters met de fiets naar het stadion komen en omdat de club verplicht wordt een mobiliteitsplan uit te werken voor de komende werken aan het stadion, huurt men een parking met aanpalende bedrijfsruimten. Deze oppervlakte komt goed van pas: de suppoosten, de werklui van de club en de community-werking hebben er hun onderdak. ADK©Google

ADK © Google Earth

 

 • Seizoen 2014-2015 Het gebrek aan sanitaire voorzieningen, vooral voor de dames, wordt eindelijk verholpen door 2 nieuwe toilet-containers. Eén container aan de hoofdtribune en de tweede staat achter de staantribune waar het naast 2 andere toilet-containers staan.

 • 2015 Het eerste huis naast de toenmalige staantribune wordt aangekocht. Plannen te over met dit oude gebouw maar eerst moeten de werken aan het stadion zelf bekostigd worden.

Wist je dat er militaire feesten te paard en een turnfeest werden georganiseerd? De paarden liepen zelfs op het hoofdveld!

Het uitzicht van ons stadion zal drastisch veranderen ADK © Google Earth

 • September 2015 Op twee plaatsen in het stadion ( in de hoofdtribune en de grote tribune) staan er een twintigtal grote biervaten  in gekoelde cellen van waaruit het ganse stadion wordt voorzien van Maes Pils-bier. Gedaan met het sleuren van vaten.

 • Mei 2016 Het hoofdveld wordt tijdens de verbouwingen vergoot en verplaatst richting het business-seats gebouw. Rond het veld wordt een kunstgrasstrook gelegd. Hoofdsponsor DCM sluit een 10-jarig contract af met de club en zo wordt het mooiste plein van België een demonstratieveld voor de grasspecialist uit Sint-Katelijne-Waver. De metamorfose van ADK wordt indrukwekkend!

 • Juli 2016 Na 15 jaar wordt er afscheid genomen van Georges Alain, zijn geluidsinstallatie en de gecontesteerde maar ondertussen zo vertrouwde Kakkers-stem van Marissa. Er wordt gekozen voor een professionele geluidsinstallatie ( http://psibenelux.eu/nl/accueil )  en de supporters mogen zich kandidaat stellen om voor eenmaal stadionomroeper te zijn. Malinwa: een volksclub.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.