de droom van een (ver)nieuw(d) stadion

Tijdens de persconferentie bij aanvang van het seizoen 1987-’88 worden de plannen voor de bouw van een nieuw stadion naar buiten gebracht. Het stadionverhaal is dan al bijna een jaar oud. Cordier en co vinden eind 1986 dat KV Mechelen als toekomstige topclub zijn stadion moet verbouwen, het begin van een verhaal waar we bijna 30 jaar later een einde van kennen…

 • Al meteen blijkt dat het plan om ADK te renoveren, veel te lang zal aanslepen. Om de club een administratief centrum te geven en het stadion te vergroten, moet men een groot deel van de grond van de kazerne, die op dat moment nog niet is afgebroken, gebruiken. Onbegonnen werk: men moet eerst op nationaal niveau een bestemmingswijziging erdoor krijgen en pas daarna kan begonnen worden met de afbraak; zoveel geduld heeft de club niet. Het bestuur besluit om te verhuizen en een nieuw stadion te bouwen.
 • Dit ultramodern sport- en recreatiecomplex, met in eerste instantie annex een polyvalente basketzaal voor Racing Maes Pils Mechelen, telt 23.000 plaatsen, 44 loges, 800 business-seats en 2.000 parkeerplaatsen. Racing haakt af (en verhuist later naar Antwerpen), maar andere verenigingen hebben interesse in het gebruik van de zaal. De werkgroep ‘Nieuw Stadion’, die gelast is met de uitwerking van dit hele project, en onder voorzitterschap van Willy Dussart, staat voor een zware opdracht: de zoektocht naar een ideale locatie. Eerst wordt gedacht aan een inplanting aan de Hombeeksesteenweg en de Hotelweg, maar dat idee stuit op zware protesten van de inwoners en Proctor & Gamble. Uiteindelijk wordt er grond gekocht aan de ring tussen de Lierse- en Antwerpsesteenweg, tegen het domein ‘Tivoli’: een ideale locatie!

 • Niets wordt aan het toeval overgelaten: een studie bepaalt de haalbaarheid, publiciteitsbureau ‘De Kie’ wordt aangewezen voor het ontwerp van een folder en voor een campagne ter lancering van het project. Vergaderingen met allerlei instanties volgen elkaar in recordtempo op. Dat het een revolutionair stadion wordt, bewijst het idee om video-walls te plaatsen. De logehouders op KV Mechelen zijn geïnformeerd over de toewijzing van hun loge in het nieuwe complex én het budget van 700 miljoen oude Belgische Franken ( 17,5 miljoen Euro) is rond. Nooit eerder heeft men zover gestaan…

 • Cordier maakt zich sterk dat KV de competitie 1988-’89 kan aanvangen op de nieuwe locatie. Maar al gauw worden de bestuurslui geconfronteerd met de Belgische bureaucratie en wordt het project met een jaar uitgesteld. De plannen gaan uiteindelijk zelfs helemaal niet door, omdat het niet-KV gezinde stadsbestuur een weg naar het stadion niet wilde financieren. Politieke spelletjes en chantage gaven KVM de doodsteek in dit stadiondossier… .

Men was wel héél zeker dat het nieuwe stadion er ging komen: lees de tekst onderaan op de affiche maar eens…

 • Niet getreurd, er wordt meteen werk gemaakt van een nieuw project: bij het begin van het seizoen 1989-’90 kondigt Malinwa de renovatie van het huidige stadion aan. Omdat er reeds een tribune met business-seats in aanbouw is, zijn de plannen om in fases al andere tribunes neer te halen en te vervangen door nieuwe. Op 31 augustus 1989 koopt men enkele gronden aan het stadion (zie website: ‘Achter de Kazerne’: het meest verbouwde stadion in Europa’). Zover komt het niet: in mei 1992 houdt Cordier het voor bekeken en verdwijnen meteen ook tijdelijk de renovatieplannen.

 • In 1993 informeert toenmalig voorzitter Willy Dussart bij aannemer Poplemon om een volledig nieuwe tribune te bouwen, maar geld was niet voorhanden.

 • Maart 1994 Naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de club spreekt voorzitter Willy Dussart de ambitie uit om ADK toch volledig te renoveren en stelt Mechelen kandidaat voor Euro 2000. Kostprijs 400 miljoen oude Belgische franken ( 10 miljoen Euro) om de plannen uit 1989 van Cordier te kunnen realiseren. Enkele maanden nadien neemt Dussart ontslag.

 • 1999-2000 Willy Van den Wijngaert wil zijn ambities om van Malinwa terug een topclub te maken, meteen kracht bijzetten. Een Hollandse bouwpromotor probeert Willy en zijn entourage te overtuigen om Achter de Kazerne volledig te verbouwen. Weeral stond men op de rand van een doorbraak: plannen waren rond en de bouwpromotor bracht zelfs een resem sponsors aan. Na enkele werkbezoeken aan o.a. PSV en een voorstelling van het nieuwe ADK, ging de deal uiteindelijk niet door. De treuzelende Willy haakte af…
 • Zaterdag 7 december 2002: KV Mechelen gaat in vereffening en de gronden komen in handen van curator Joan Dubaere.
 • Eind 2005 komt ex-VLD topman Jean-Marie Dedecker met Vlaamse stadionplannen naar buiten: KV Mechelen en buur Racing kunnen samen een nieuw stadion bouwen. Begin 2006 komen de verschillende partijen bijeen op het hoofdkwartier van de VLD voor een eerste verkennend gesprek. Beide clubs zijn akkoord om gezamenlijk voor het project te gaan.

 • Al snel wordt het initieel plan om het stadion annex oefenveld te bouwen op de site van De Nekker (zie plan hierboven) en later het Douaneplein afgevoerd en verplaatst naar ‘de lus’ E19/R6 of het gebied ‘Stuivenberg’.
 • 2008 Het Nederlandse architectenbureau Zwarts & Jansma werd aangezocht om een haalbaarheids- en inplantingsstudie uit te voeren voor de bouw van een stadion met een commerciële en residentiele ontwikkeling. Met een budget van 25 miljoen Euro kan men een stadion van 15.000 zitjes realiseren.

 • Na enkele ‘werkbezoeken’ aan o.a. het AZ stadion in Alkmaar, waar Zwarts & Jansma het AFAS stadion in 2006 bouwde, kiest men uiteindelijk voor een quasi exacte kopie van de Blue Water Arena van het Deense Esbjerg. Het nieuwe stadion gaat plaats bieden aan 18.000 toeschouwers en 24 skyboxen. De financiering hiervan gebeurt gedeeltelijk door middel van een goedkope lening bij de Vlaamse overheid: indien België het WK 2018 zou binnenhalen, krijgt Mechelen een oefenstadion. Het overige geld komt door de opvulling van commerciële ruimte in het stadion en natuurlijk van KV en Racing zelf. De gronden krijgen de clubs voor 99 jaar van de stad Mechelen in pacht. Beide clubs komen meermaals samen en dienen een subsidiedossier in.

 • Alle moeite getroost blijkt de grond te moerassig voor een voetbalstadion (of is er niet genoeg geld?), komt het WK niet naar Belgie én besluit Malinwa, begin 2011, om zijn eigen stadion te renoveren. De geschiedenis herhaalt zich… .
 • Projectontwikkelaar Mitiska heeft begin maart 2012 een akkoord met K.V. Mechelen, Joan Dubaere en Willy Van den Wijngaert over de aankoop van de gronden waarop het stadion staat. Het stadion wordt volledig door Mitiska gerenoveerd, KVM mag het levenslang huren. Belangrijk: de gronden waarop de jeugd staat, komt in handen van de club.
 • Eind juni 2012: de stad Mechelen koopt op zijn beurt de grond van KV; de club krijgt deze grond voor 99 jaar in erfpacht. Mitiska mag als compensatie beschikken over de gronden aan de lus R6 om er een groot commercieel project neer te poten. Op de fandag van datzelfde jaar kondigt Malinwa de gedeeltelijke renovatie van ADK aan en dit vanaf het tussenseizoen 2013-’14. Geld lijkt geen probleem te zijn dankzij het spaarpotje en de gedeeltelijke verkoop van de ‘Kleine Malinwa’.
 • In januari 2013 is het eindelijk zover: de plannen worden voorgesteld aan de supporters. De verbouwingen zouden kunnen aanvangen in 2014. Voor meer info: kvmechelen.be

 • 16 november 2013: KVM heeft deze week de aanvraag tot een bouwvergunning ingediend bij de stad Mechelen. ‘De plannen voor de bouw van de nieuwe sfeer- én Telenettribune die we in het voorjaar hebben voorgesteld zijn na de gesprekken
  met vele interne partijen, Telenet en de buurtcomités verfijnd’, zo zegt voorzitter Johan Timmermans.

 • 20 december 2013: al vrij snel verneemt de club dat de aanvraag voor de renovatie van deze 2 tribunes ‘on hold’ wordt gezet. De reden: KVM krijgt nog geen groen licht van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid in verband met het Milieueffectenrapport (MER). Malinwa vroeg bij haar bouwaanvraag immers een ontheffing van het MER gezien de twee nieuwe tribunes op dezelfde plaats komen als waar deze nu staan. Men gaat in beroep…
 • 16 februari 2014: KVM krijgt ook in beroep geen groen licht van de Vlaamse overheid in verband met het Milieueffectenrapport (MER). Men kan dus niet, zoals gehoopt, aanvangen met de verbouwingswerken tijdens het tussenseizoen want de club zal immers haar huiswerk moeten overdoen met het opstellen van een Milieueffectenrapport. Afhankelijk van de timing voor het opmaken en de goedkeuring ervan, zal de komende maanden een nieuwe planning worden opgemaakt.
 • 4 april 2014 De club krijgt goed nieuws voor de renovatie van het stadion: het subsidiedossier werd door de Vlaamse regering goedgekeurd en zo zal KV Mechelen kunnen rekenen op een financiering van 750.000 euro. Een grote stap richting uiteindelijk renovatie werd gezet. Ondertussen wordt er naarstig verder gewerkt aan het MER en zijn er verschillende vergaderingen gepland met de nodige instanties.
 • 30 Januari 2015: Eindelijk krijgt men het zo felbegeerde MER goedgekeurd! Een grote stap richting vervanging van 2 tribunes is gezet maar het huiswerk is nog niet af: de club gaat verder met de buurtcomités- werkgroepen, de infovergaderingen voor alle buurtbewoners en hoopt zeer binnenkort dan ook de bouwaanvraag in te kunnen dienen.

De Belgische bureaucratie…

 • 6 februari 2015: Malinwa dient de bouwaanvraag in bij de stad! Bezwaarschriften kunnen ingediend worden tot en met de eerste week van april. Dus nog even in spanning wachten… Een niet-technische samenvatting van het MER vind je hier.

 • 20 april 2015 Het college van burgemeester en schepenen van de stad Mechelen heeft de bouw- en milieuvergunning aan KV Mechelen toegekend! De meeste voorwaarden voor het kunnen bouwen zijn nu vervuld MAAR men kan nog steeds, slechts gedurende 1 maand en onder zeer strikte voorwaarden, verzet aantekenen. Nog even in spanning wachten…

 • 11 mei 2015: het is zover…

 • 24 juli 2016 Niemand minder dan KV-coryfee Piet den Boer mag het vernieuwde stadion met de Malinwalympische vlam als geopend verklaren.

 • Vrijdag 29 juli 2016, een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis van Malinwa. Die avond is KV Mechelen – Club Brugge de openingswedstrijd van het Belgisch voetbalseizoen 2016-2017. Op 27 augustus 1911 speelde Malinois haar allereerste wedstrijd Achter de Kazerne tegen Football Club Brugeois ( 0-5). Exact 105 jaar later mogen we dit dus, geheel toevallig, overdoen. Een absolute topper tegen de landskampioen van Michel Preud’homme. 15136 supporters, een record sinds de vereffening, waren getuige van een 0-2 nederlaag. De traditie wordt zo verder gezet…
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.