chalet

Wij hebben de installaties van den Football Club Malinois reeds eens gaan bezichtigen en hebben waarlijk verwonderd opgekeken van het prachtig ‘chalet’ en de uitgestrekte gronden van het speelplein betrekken.

  • 1911 Meteen wordt er na de aankoop van de gronden een prachtig gebouw neergepoot, later bekend als ‘oud chalet’ (exacte kopij van een Brits voetbalchalet… zegt de legende). Het, toen nog, nieuwe chalet zal doorheen de clubhistorie dienst doen als kleedkamers ( ook voor de wielrenners van de velodroom), bestuurskamer, federatiekantoor, kleine KVM shop, chalet (met uitbaters als Verstraeten, oud-speler, Betsy de Moor, zus van René de Moor en de Vroe) en conciërgewoning.

Seizoen 1927-’28 De ploeg die de poort naar ere afdeling (huidige eerste klasse) definitief inbeukte

Midden jaren ’30: verbroedering tussen de Malinois en Racing jeugd samen met de kanunnik

Het Malinois elftal aan de achterzijde van het chalet, voor de kleedkamer

Francis Dessain: “Het chalet werd gebouwd met de centen van een vrijgezel”.

  • De kleedkamers zijn te klein, dus bouwt men begin jaren ’20 nieuwe kleedkamers rechts naast het chalet die uitsluitend door de bezoekers worden gebruikt. Een gedenkplaat uit 1923 voor de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog siert de voorzijde van dit gebouw. Deze gedenksteen verhuist richting hoofdingang ( tweede foto, rechts) en staat momenteel op een ‘ere’plaats net achter de toiletten aan de hoofdtribune…

  • 1920-1927 Professionele wedstrijden velodroom (opening 7 september 1920, te kort en te steil: 250 meter lang, 6 meter breed). De uitbaters van de ‘velodrom’ en de kanunnik leven op gespannen voet met elkaar. Zo worden de avond voor een belangrijke wedstrijd op de wielerbaan alle stoeltjes die klaarstaan, weggenomen… Uiteindelijk komt het tot een proces dat leidt tot afbraak van de baan in 1927. Malinois heeft er meteen een oefenveld bij.

5 juli 1921

De wielerbaan met op de achtergrond het dak van de chalet

FC Malinois – Union 4-0 op 16 januari 1927. op de achtergrond zien we links van het chalet de velodroom. Niet veel later wordt ze afgebroken

Jules Van den Driesch op het oefenveld in 1938

Patteet, Verstraeten, Van Campenhout en Rits naast elkaar in datzelfde jaar

  • 1939 Tijdens het tussenseizoen worden de kleedkamers rechts van het chalet afgebroken (zie ‘staantribune’)

Wist je dat er op het hoofdveld schapen stonden? Er stond een heus schapenhok (en kippen) tussen het oefenterrein en het chalet tot in de jaren ’60. Ook stonden er 2 bunkers net naast het oefenveld, kant kazerne.

Links van de arm van Fons Van Hazendonk staat het schapenkot

Een oefensessie aan het begin van het seizoen in 1953 met op de achtergrond de bunkers

Keeper Guy Leonard voor het chalet in 1971

  • Seizoen 1980-’81 Voor de eerste en meteen ook de laatste keer is het ‘oud chalet’ grondig gerenoveerd waarbij ook een sanitair gedeelte wordt bijgebouwd.

De laatste uitbaters Jean Van de Velde en Celine waren tijdens de trainingen van het eerste elftal open

  • 2003-2004 Het chalet mag door de Mechelse brandweer niet meer gebruikt worden als kantine tijdens en na de matchen en het federatiesecretariaat moet een nieuwe locatie zoeken. De oplossing wordt gevonden: een container wordt net naast het oefenveld geplaatst. Enkele jaren later, met de komst van de feesttent, verplaatst men de container naar zijn huidige locatie.

Het federatiebestuur (1985) in de chalet

Patje ‘Boem Boem’ Goots met achter hem het nieuwe federatiesecretariaat

  • Het bestuur bekijkt de mogelijkheid om de chalet te renoveren maar dit blijkt te duur te zijn.
  • November 2006 Het chalet wordt door Binnenlandse Zaken volledig afgekeurd om veiligheidsredenen. De afbraak lijkt nu wel erg dichtbij te komen: door de jarenlange verloedering heeft het chalet onherstelbare schade opgelopen. Voor 1 januari 2007 moet het chalet worden afgebroken. Men krijgt uitstel…

De chalet enkele maanden voor de afbraak

  • Seizoen 2007-’08 KV promoveert weer naar eerste klasse. In drie dagen tijd (6, 7 en 8 augustus) wordt het ‘Klein Chalet’ ( zo werd het ook genoemd) afgebroken en een 3-tal weken later vervangen door de ‘Ludo Nauwelaerts’ zittribune, genoemd naar de pas overleden Federatie voorzitter.

28 augustus 2012: KV Mechelen – Sporting Charleroi 4-2

Terug naar boven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.