zittribune

 • Midden jaren ’10 Bouw van de eerste tribune ADK. Deze houten zittribune bevindt zich waar de huidige hoofdtribune staat.

1919 Een jeugdploeg van FCM poseert fier voor de eerste tribune Achter de Kazerne

 

2 april 1923: Op Paasmaandag wordt op het hoofdterrein een grootse atletiekmeeting ingericht met aanwezigheid van de Belgische top en dit ter gelegenheid van de inhuldiging van het monument voor de gesneuvelde leden van FCM. Hier zie je de atleten van FCM.

9 november 1924: FC Malinois – Antwerp FC 0-1

 • 1925 Uitbreiding van de tribunes die links en rechts van de bestaande houten tribune staan. Eerst is men langs beide kanten van de eerste bestaande houten tribune beginnen te bouwen. In het seizoen 1926-1927 wordt uiteindelijk ook de houten tribune afgebroken en vervangen door dezelfde uitziende tribune zodat het 1 groot geheel vormt over gans de lengte van het veld. De nieuwe, volledige tribune zal 1000 zit- en 5 persplaatsen tellen die er tot 1952 zal blijven staan.

11 september 1927: FC Malinois – Courtrai Sport 6-2

18 november 1928: FC Malinois – RCS Brugeois 1-2. Net zoals op vorige foto zie je een duidelijk contrast tussen de eerder geplaatste tribune en de nieuwe middentribune

2 december 1928: FC Malinois – Union Saint Gilloise 5-1

 • 1947 Een zware storm over Mechelen met grote hagelbollen verwoest niet alleen gebouwen in de stad maar ook gedeeltelijk onze zittribune. Het golfplaten dak zal regelmatig moeten worden vervangen omdat rukwinden en hagel het dak beschadigen. De vele kleurschakeringen zijn hier het bewijs van.

1943: Van de Duitse bezetter mocht Malinois geen kampioenenviering organiseren in de binnenstad. De huldiging vond plaats Achter de Kazerne.

1947-1948: RFC Malinois – RSC Anderlechtois 2-0

 • Op 1 mei 1952 spelen RFC Malinois en Racing (3-2) een duel “ten voordele van het tribunefonds”. Drie dagen later begint men ook effectief aan de bouw van de nieuwe tribune. Enkele jaren daarvoor had Malinois gronden bijgekocht omdat deze tribune veel meer plaats in beslag zal nemen.

 • 4 mei 1952 Aannemer Van den Bulch start de bouw van een nieuwe hoofdtribune. Architect Joseph-Louis Stijnen tekent, één van de eersten in België, een volledig overdekte, zelfdragende zittribune met 3.500 plaatsen. Malinwa kan tijdens de werken ADK blijven spelen omdat de nieuwe tribune achter de oude zittribune wordt gebouwd (zie foto).

 • November 1952 Afwerking van de hypermoderne tribune, met staanplaatsen voor deze tribune, maar nog geen onderbouw. Capaciteit van het stadion is 18.000, waarvan 14.500 staanplaatsen en 3.500 zitplaatsen. De ‘K.F.C.M.’ poort aan de hoofdingang dateert ook uit deze periode.

Wist je dat men net na het wegnemen van de stellingen, het dak hoorde kraken? Het dak zakte ongeveer 15 cm naar beneden… perfect berekend volgens de ingenieurs.

 • De tribune wordt op zondag 14 december 1952 officieel ingehuldigd met de wedstrijd FCM – La Gantoise. Het stadion baat in een oase van groen met bomen achter de hoofdtribune en kant Nieuwendijk. Van asfaltering is nog geen sprake: de baan naast de hoofdtribune is verharde grond. Op de laatste foto uit 1963 staat Carlo de Backer met zijn grootmoeder, de kleinzoon van de eerste ploegafgevaardigde van Malinois.

14 december 1952: KFC Malinois – ARA La Gantoise: 1-1

Een foto van enkele jaren later: KFC Malinois – Berchem Sport 0-0 op 16 mei 1954. De onderste (staan)tribune is nu wel afgewerkt

 • 1967 Eerste plannen duiken op voor de afwerking van de onderbouw van de in 1952 gebouwde tribune.

De plannen van 1967 met in potlood de aanpassingswerken die men 1986 doorvoerde

 • Najaar 1969 Eindelijk begint men met de afwerking van de onderbouw!
 • 1970 Op 20 februari opent zaal ‘Mechlinia’ (waar nu De Nieuwe Kantine zich bevindt) en op 25 september is de volledige onderbouw met bestuurskamer, gym- en feestzaal een feit. Eindelijk is er nu asfaltering vanaf de hoofdingang over de hele lengte van de tribune.

Rechts op de foto: Albert Poels, de coördinator van de bouwwerken

De geniaal- gekke Joao Elias wordt gehuldigd door Ludo Nauwelaerts

Ludo met zijn nieuwjaarstoespraak in zaal Mechlinia

 • Seizoen 1971-’72 Verhuis kleedkamers van staan- naar hoofdtribune. De spelers komen nu op via de hoofdingang en niet meer via staantribune (zie ‘staantribune’).

 • Seizoen 1980-’81 De hoofdtribune telt nu 3 ‘persloges’.

3 april 1982: KV Mechelen – KSV Cercle Brugge 2-1

 • 1981 ‘Klub 25′ verhuist naar de huidige locatie, voordien was deze socioclub gelegen op de plaats waar nu het spelershome is. De plaats die vrijkomt, dient als ruimte waar spelers en familie/vrienden opgevangen worden na de wedstrijd.

 • Seizoen 1984-’85 De gymzaal is omgetoverd tot een receptiezaal.
 • Seizoen 1986-’87 Er is nu een volwaardig spelershome, zodat de spelers als echte profs ook tijdens de dag op de club kunnen blijven. Hun was wordt gedaan, de sportieve staf kan de trainingen en wedstrijden voorbereiden en er wordt dagelijks gekookt. Alles wordt op punt gezet om goede resultaten te kunnen behalen: het medisch kabinet wordt uitgebreid en is nu top in België. Een heus bubbelbad moet er voor zorgen dat de spelers vrij blijven van blessures

 • Seizoen 1985-’86 17 loges sieren de nok van de hoofdtribune.

 • Seizoen 1993-’94 KVM start als eerste club (samen met Anderlecht, Brugge, Standard en Beveren) met stewards. Hun eerste lokaal(tje) bevindt zich onder de zittribune, onder het huidige vak B (‘lokaal 13’). Later wordt ‘den 13’ ook gebruikt als stockage ruimte voor de shop en vergaderruimte voor de sfeergroep Catholics.
 • 2 augustus 1996 Inhuldiging van de vernieuwde gaanderij met een trofeeënkamer, 2 kantoorruimten, perslokaal, VIP ruimte, bestuurskamer en een eerste échte KV-shop, uitgebaat door Piessens Sport (later United Brands) ingehuldigd. Deze inhuldiging heeft een tijdje op zich moeten wachten. De shop opende reeds in november 1995 zijn deuren.

 • 1996-1997 Douches van de spelers worden volledig vernieuwd.

 • September 2002 Zaal ‘Mechlinia’ krijgt in september een complete ‘make-over’ en wordt omgedoopt tot ‘De Nieuwe Kantine’. Die – lelijke – naam ontstaat bij toeval: de mensen die de kantine opkalefaterden, waren nog op zoek naar een mooie naam, maar de brouwerij had al een bord laten maken met de weinig originele naam: De Nieuwe Kantine. In november wordt de eerste drankunit geplaatst aan de staantribune. De supporters helpen vanaf nu drank verkopen, de winst gaat integraal naar KV.

Terwijl er ADK een heuse soap afspeelt, zijn enkele medewerkers naarstig aan het werk om de vernieuwe kantine open te krijgen tegen Lierse op 14 september 2002 (0-2)

 • 2003-2004 Bij aanvang van het seizoen wordt er een bord net in het midden van de tribune, onder de loges opgehangen. Dit als nederige les uit het verleden… .

 • 2 november 2003 Een brand met felle rookontwikkeling beschadigen de kleedkamers en spelershome van Malinwa.

Wist je dat ‘ter nagedachtenis’ van de brand, gesmolten plastieken kegeltjes tegen de muur in de spelershome hangen?

 • Mei 2005 Aan de hoofdingang staan nu 2 ‘monumenten van de nieuwe start’.

 • 2006 Malinwa mag niet onderdoen voor andere profclubs en het bad in de kleedkamers (sinds 1986) wordt vervangen door een volwaardige jacuzzi. De kuip is echter zo groot dat men een opening moet maken in de buitenmuur aan de kleedkamer. De kapotte bakstenen worden vervangen door een betonnen ‘KVM’ blok.

Stijn Vreven, Mario Sabbadini, Glen De Boeck en Alex Czerniatynski tijdens een deugddoend bad. Seizoen 1993-’94

 • Seizoen 2007-’08 KV promoveert weer naar eerste klasse. Het eisenpakket van Belgacom is duidelijk: de lichten krijgen een versterkte capaciteit, er worden op 3 plaatsen podiums gemaakt voor de camera’s, waaronder 2 op de hoofdtribune. De pers krijgt een vernieuwde perstribune.

 • 2010-2011 Een, korte, spelerstunnel beschermt de spelers bij het opkomen en verlaten van het terrein.

Wist je dat er sinds 2011 voor de pers een prachtige sanitaire accommodatie is voorzien?

 • Juli 2012 De ‘Klub 25’ houdt op te bestaan en de verouderde ruimte wordt omgetoverd tot een frisse business club.

 • 2012 Gaat de hoofdtribune, die in november 60 jaar wordt, verdwijnen of verbouwd worden?

 • In november 2014 vervangt de club de houten zitbanken en de zitjes op de ere-tribune voor meer comfortabele zitjes. De gebruikte zitjes verhuizen naar tribune C. Gedaan met de kakofonie daar! ‘KVM’ prijkt voortaan fier op de hoofdtribune.

 • Februari 2015 Om aan de licentievoorwaarden te voldoen, heeft de club tweede tijdelijke tribunes opgetrokken van in totaal 102 zitjes. Omdat de nieuwe kuipjes op de hoofdtribune meer plaats innemen, kwam men een 90-tal zitplaatsen te kort wat de club verplichtte om extra plaatsen te creëren. Een beetje kolder maar o zo ADK…

 • Mei 2016 Om aan de normen van de UEFA te voldoen, wordt de neutrale zone uitgebreid en een deel van de staanvakken D en E voor de hoofdtribune afgebroken. Hierdoor gaat de vooropgestelde capaciteit van het stadion van 18.500 naar 17.500 plaatsen. Niet alleen de twee tribunes worden vervangen maar ook de hoofdtribune krijgt beetje bij beetje een metamorfose.

 • Juni 2016 Beide zijden van de hoofdtribune worden ook onder handen genomen. Aan de rechterzijde ( kant hoofdingang) wordt de glazen wand vervangen door dezelfde grijze panelen die men gebruikt voor de twee nieuwe tribunes. De controlekamer van de politie verhuist naar de uiterst rechtse loge waar via een opening en een ladder voldoet aan 2 de verplichte evacuatie routes. De container zal vanaf juli 2016 dienst doen als regiekamer voor de verschillende LED-boards in het stadion. De andere zijde wacht op de aansluiting met de ‘Telenet’-tribune.

Terug naar boven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.