staantribune

 • Allereerst wordt midden jaren ’10 een 7 treden hoge tribune over gans de lengte gebouwd. De staantribune werd in verschillende fases geconstrueerd; dit wordt duidelijk door de vele foto’s door de jaren heen én door de markering die we tot de afbraak konden zien.

Vermoedelijk een beeld uit het eerste seizoen in ere-afdeling, 1921-22

10 maart 1929: FC Malinois – RC Malines 6-4

 • Vervolgens, begin jaren ’20, wordt op de bestaande tribune aan de linkerzijde 12 treden bijgebouwd tot 19 treden.

13 maart 1932: RFC Malinois – FC Turnhout 7-0 met zicht op bijna de ganse staantribune

11 september 1932: RFC Malinois – RFC Brugeois 2-1

Match waarschijnlijk tegen White Star op 21 oktober 1934: 2-3. Tweede van links is Malinwajer Fonske Rits (1928-1942)

 • Vermoedelijk net na de eerste oorlog: bouw van de kleedkamers ( zie ‘chalet’)

14 september 1924: FC Malinois – ARA La Gantoise 1-1

 • 1939 Tijdens het tussenseizoen worden de kleedkamers rechts van het chalet afgebroken en de ruimte die vrij komt, wordt ingevuld door de verbrede en verhoogde staantribune met 11 treden tot 30 hoog. De kleedkamers verhuizen onder het linkergedeelte van de staantribune. Ook komt er een dokterskabinet en een ruimte voor de scheidsrechter.

Het uitzicht van de tribune is sinds 1940, buiten de overdekking in 1973 beschouwing gelaten, onveranderd gebleven

De invulling met kleedkamers, het scheidsrechterlokaal en een dokterskabinet

 

Begin jaren ’40 Mechels Handelsverbond – UBRASCO 3-6

2 mei 1940: RFC Malinois – Boom FC 3-2

24 maart 1946: RFC Malinois – R Antwerp FC 3-1

Match midden jaren ’40

1947-1948: De Cleyn, Lemberechts, Van Hazendonck, Laureyns en Corbeel. De kampioenen betreden het veld in een uitverkocht stadion.

 • 1941 We zien de eerste omroepinstallatie met luidsprekers op de staantribune.

1941: RFC Malinois – R. Antwerp FC

3 november 1957: ‘oefenmeester’ Lucien Bertulens pept zijn spelers op net voor de match tegen Club Brugge. Eddy Goossens, Alfons De Hoef, Guy Schalenberg, Etienne Goossens en Edward Voet

De spelers samen met trainer Gaspar hebben net vernomen dat Malinwa terug promoveert naar de eerste klasse. De groep staat aan de kleedkamer van de thuisploeg.

 • Begin jaren ’60 Er staan nu vlaggen van alle eersteklassers in de volgorde van het klassement van die speeldag.

Bij veel volk op de tribune gebeurde het wel eens dat een supporter van de ‘gradins’ viel met ernstige verwondingen tot gevolg…

 • Seizoen 1965-’66 De opening waarlangs de spelers het veld opkomen, is grotendeels toe gemaakt. Later verschijnt op dit paneel nog ‘Raiffeisenkas’, ‘Chalet’ en ’12M’, het vak dat door Jef Nees is opgericht tegen hooliganisme in 1986-’87.

 • Seizoen 1971-’72 Verhuis kleedkamers van staan- naar hoofdtribune (zie ‘hoofdtribune’). De kleedkamers blijven nog tot 1987 staan voor de trainingen van de eerste ploeg en jeugd. De ruimtes die vrij komen, worden gebruikt als opslag en lokalen voor de werklui van de onderhoudsdienst.

 • Seizoen 1973-’74 Plaatsing lichtinstallatie en de tribune is nu volledig overdekt. Het golfplaten dak krijgt, net als bij de oude hoofdtribune, regelmatig te maken met stormschade. Jaarlijks moet men via een hoogtekraan de losliggende platen vervangen. De vertikale ijzeren palen zorgen voor de steun van dit grote dak.

 • 1983 Op 19 maart, voor de aanvang van de derby tegen Racing, opent het nieuwe chalet met sanitaire voorzieningen onder de staantribune. De ruimte werd gebouwd in 6 weken tijd (getekend door Poplemon en uitgevoerd door Candries ABC Werken).

 • Seizoen 1987-’88 De betonnen leuningen op de grote staantribune worden vervangen door ijzeren exemplaren. Om de veiligheid bij een eventuele evacuatie te garanderen, wordt men verplicht 4 ijzeren trappen te plaatsen achter de staantribune. Met de reeds bestaande betonnen trap heeft men nu 5 trappen. Al deze aanpassingswerken worden niet bij toeval gedaan: KVM speelt dat seizoen een eerste maal Europees. Ook worden de kleedkamers afgebroken.

De ploeg van het seizoen 1984-’85 met de betonnen leuningen op de staantribune

 • November 2007 De scheiding tussen de supportersvakken H en I wordt weggenomen. Er is nu nog slechts een scheiding tussen vakken I en J (zie ‘allerlei – compartimentering’).
 • Seizoen 2007-2008 Onder de staantribune komt in het ‘Malinwa Catholics’ lokaal een kleine fitness ruimte voor de spelers. Enkele seizoenen later wordt deze nog opgefrist.

 • Juni 2009 De opening in de staantribune, waar vroeger de spelerstunnel was, wordt volledig toe gemaakt en het vak van de KVM-supporters wordt vergroot. De bezoekers hebben nu nog 1.000 plaatsen: genoeg voor middenmoters, te weinig voor toppers.

Wist je dat de houders van de pijp van de kachels, die er al lang niet meer staan, nog steeds zichtbaar zijn? Het gaat hier slechts over 1 simpel ‘duveltje’ per kleedkamer… .

 • November 2013: In het teken van ‘De Hel van Malinwa 2.0’ ( een actie van de supportersfederatie ter bevordering van de sfeer in het stadion) verdwijnen nu ook de laatste lage hekken tussen H/I en J.
 • Op vrijdagnamiddag 3 januari 2014 omstreeks 17.00 uur trok een verwoestende windhoos over het ADK-stadion en richtte zware schade aan. Het grootste ‘slachtoffer’ is het dak van de business-seats dat volledig werd afgerukt. Voorts is er grote schade aan de staantribune waar de dakplaten zijn weggewaaid, werden de reclameborden volledig uit het beton losgerukt en is de beste tapplaats van de KV, de tent, gedeeltelijk vernield. Tal van andere zaken hebben zwaar te lijden gehad onder de korte maar zeer krachtige storm.

 

 • 11 mei 2015: het is zover…

Wist je dat er in de nieuwe tribune meer dan 220 ton staal is voorzien voor de dakconstructie, 3000 m3 beton er in totaal gebruikt zal worden en een 200-tal funderingspalen met een lengte van 7 tot 10 meter in de grond zal worden geschroefd.
 • Na vele dubbele shiften te hebben gewerkt door de veelal Spaanse arbeiders wordt op 22 augustus op een gepaste manier de nieuwe tribune ingehuldigd met een 2-1 overwinning tegen OH Leuven. Nog enkele weken wachten en dan zal de gloednieuwe tribune casco opgeleverd worden, 4 maanden na de afbraak. Een huzarenstuk.

Terug naar boven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.