op zoek

De zoektocht naar een geschikt terrein begint al voor FC Malinois officiëel is opgericht. Een eerste aanvraag om te spelen op de Hendrik Speecqvest wordt afgewezen, dus oefenden de spelers vanaf september 1904 op een grasperk van het militair oefenplein van het Mechelse garnizoen aan de Antwerpsesteenweg. Een maand later wordt Malinwa officieel geboren!

Al meteen is duidelijk dat het terrein waarop oefenmatchen worden georganiseerd, niet geschikt is. Daarom vindt de club op 14 november 1904 een nieuw terrein tussen het einde van de toenmalige Pansiusdreef (nu buurt Kauwendaal) en de spoorlijn Antwerpen-Brussel aan (seinhuis) bloc 16. Omdat dit terrein ook niet voldeed werd er van de “Beheer van den Ijzeren Weg” een stuk grond gepacht ter hoogte van datzelfde bloc 16: de spelers zélf brengen het stuk braakgrond in orde voor de strijd. Dit wordt het eerste officiële speelveld van FC Malinois.

Eene nieuwe aantrekkelijkheid. Een zoo nuttig, verkwikkend als aangenaam tijdverdrijf is Football. Het was te betreuren dat Mechelen nog geen club bezat die zich met deze sport bemoeide. Eindelijk heeft onze stad lijk de naburige steden zijn Footballclub. Dank aan de zelfoppofering van eenige jonge mannen heeft hij reeds zijne kleuren, de Mechelsche kleuren in verscheidene matchen doen kennen, en te Leuven overwonnen onze jeugdige liefhebber de Equipe Universitaire. Op onpartijdig gebied gevestigd steunt hij op de sympathie van gansch de Mechelsche jeugd. Een honderd meter voorbij het kasteel Ysebrant, rechts over Pansiusdreef, ligt de Terrain, waar onder het oog van mannenlijk de voorzitter Dessain, wier namen in de sportswereld gewaardeerd zijn, de jongeren verscheidene dagen in de week entraineeren.

Zondag 9 April zal een groote match tegen de “Stade Louvaniste” plaats hebben. In andere steden verwekt zulke een groote toeloop van volk. In Mechelen ook, wij twijfelen er niet aan, zal deze nieuwe aantrekkelijkheid veel bijval genieten en talrijke toeschouwers zullen zich zondag om 2 ½ ure naar de Pansiusdreef begeven om het spel te zien, en vrienden en vreemdelingen aan te wakkeren.

Racing Mechelen, dat zonder veld zit, mag er ook oefenen. Logisch dan ook dat de eerste derby tussen beide clubs hier plaatsvindt, op 24 september 1905, 2-1 voor Malinwa. Na een tijd eist de staat het stuk grond aan de Pansiusdreef op: zij heeft het nodig om werken uit te voeren op de spoorlijn Brussel – Mechelen – Antwerpen. Intussen wordt een terrein achter het slachthuis niet aan Malinwa maar aan Racing toegewezen, alhoewel geel-rood zijn aanvraag eerder ingediend had.

Eind 1905 huurt KV een stuk grond met kleedkamer en volledig omgeven door houten omheining (zie foto) tussen de Tervurensteenweg en de Vaart, nu de Voetbalstraat. Omdat de hele omgeving zeer moerassig is, de zogenaamde ‘Zeutebeek’ ligt er net naast, moet het perceel opgehoogd worden. Via het nabij gelegen kanaal wordt er uit Boom dan ook asse en fabrieksafval aangevoerd. Het nieuwe terrein dat zonder toelating is gebouwd ( zie brieven onderaan), is eigendom van brouwer Charles Feremans die de volledige accommodatie laat bouwen én bekostigt. De zoon van de brouwer mag tijdens het seizoen 1906-1907 enkele wedstrijden meespelen.

Op 22 december 1905 meldt de pers:

Het bestuur van de Mechelse Football Club heeft de eer het Mechels publiek kenbaar te maken dat ingevolge de werken die aan den bloc 16 Pansiusdreef, uitgericht worden, hunne matchen voor football in het vervolg zullen gegeven worden op hun nieuw terrein; gelegen aan den rechteroever der Hanswijkvaart, rechtover de gaz op 5 minuten van de ijzerbrug.

  • 31 december 1905 De allereerste competitiewedstrijd neemt plaats in de Zeutestraat tussen FCM en Athlétique Club de Bruxelles: 0-0. FCM speelt op dat moment in derde afdeling Brabant.

De man met snor en bal is een nog een jonge Dessain, onze latere voorzitter en uitstekend doelman.

  • 22 april 1906 Een halfjaar na de verhuis vindt pas de officiële inhuldiging van het terrein plaats. Een eigenaardig feit is dat niet de thuisploeg de wedstrijd mag aanvatten maar wel Antwerp FC en Daring CB een onderling duel mogen afhaspelen. Dat ze beiden in de hoogste afdeling spelen, zal er veel mee te maken hebben.

Wist je dat de toeschouwers toen reeds goed in de watten werden gelegd? Dit stond er 15 december 1907 in GvA te lezen: zondag om 14.45 zal op Hanswijkvaart een “monster-match” doorgaan tussen “FBC” en AS Antwerpen. Het terrein zal “goed verwarmd” worden met drie grote vuren.

Internationale tweede klasse équipe tegen Upton Park FC 4-8. Deze opmerkelijke match werd gespeeld voor 500 toeschouwers. Voorzitter Dessain was doelwachter bij de internationale selectie.

Wist je dat de huidige ‘Voetbalstraat’ pas op 10 maart 1910, na de beslissing van de Mechelse gemeenteraad, zijn naam kreeg? Voordien heette deze straat de ‘Zeutestraat’, die zich nu aan de overkant van het kanaal bevindt.

Malinwa gebruikt het terrein aan de Tervurensteenweg tot in 1911: er zijn te veel financiële problemen opgedoken. Een zware storm verwoest de omheining en de herstelling ervan kost veel geld. Men denkt zelfs aan het einde van Malinwa!

  • Eind december De Kanunnik geeft niet op: hij koopt van de stad Mechelen samen met enkele leden van zijn familie en Dhr. Van Diepenbeek van de brouwerij Chevalier-Marin een uitgestrekte grond van 2,5 hectaren, gelegen achter de Baron Michelkazerne op de Liersesteenweg. Voor 993,92 oude Belgische Franken ( ongeveer €25,00) wordt dit de nieuwe thuishaven van F.C. Malinois!
  • Op zondag 27 augustus 1911 wordt Achter De Kazerne ingehuldigd met een match tegen Football Club Brugeois (0-5).

We’re finally home!

  • 24 juli 2016 Het vernieuwde stadion wordt ingehuldigd met een grootse openingsceremonie en een looptocht van de Voetbalstraat naar Achter de Kazerne. De Damesploeg, die enkele maanden daarvoor kampioen van derde klasse zijn geworden, mogen met de Malinwalympische vlam deze tocht uitvoeren. Vervolg zie ‘de droom van een (ver)nieuw(d) stadion’.

Terug naar boven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.